En annan trettondag

Häromdagen satt frun och släktforskade lite med hjälp av ett av de populära program som finns tillgängliga för sådant. Av en ingivelse tog jag då och googlade min mormors namn. Hon var den ende i Sverige med det namnet, så de få träffar jag fick visste jag skulle handla om henne.

En träff ledde mig till en inskannad kopia av ett veckoblad från Falköpings pastorat från början av 80-talet. Där fanns en bild på och en liten text av mormor. Då 75 år gammal, hade hon besökt sin hemstad Falköping och predikat under en ekumenisk gudstjänst i S:t Olofs kyrka. Hon hade då berättat om ett ”heligt minne” från den kyrkan i sin ungdomstid, och av kyrkoherden blivit ombedd att även skriva om det i veckobladet.

En livstid tidigare hade hon varit en av åtta unga frälsningssoldater som konfirmerats i kyrkan av kyrkoherde Fritz Wetterholm. ”Det var inte helt problemfritt att vara frälsningssoldat då man var fjorton år – varken då eller nu” skriver hon, men framhåller att kyrkoherden ”både bokstavligt och handgripligen tog hand om [dem]” och hjälpte dem ”att vara frimodiga” inför sina kamrater.

Sedan berättar hon om den dag i S:t Olofs kyrka ”som skulle få inflytande” över hela hennes liv. Hon satt i högmässan och lyssnade till kyrkoherden, när Guds tilltal kom till henne. ”Där och då kallade Gud mig till frälsningsofficer. Lika tydligt som om en människa hade uttalat orden förnamn jag dem. Från den stunden visste jag min väg.”

När hon fyllt nitton år gick hon ut i heltidstjänst för Frälsningsarmén och såg sig aldrig tillbaka, inte ens när hon blev änka och ensamstående mor till två småbarn. Hon berättar om hur hennes tjänst tagit henne till många platser och gudstjänstlokaler runtom i landet, från frikyrkor till ”storslagna katedraler”. Men ”närmast mitt hjärta”, erkänner hon ändå, står ”den gamla kyrkan från 1100-talet därhemma, där en varmhjärtad prästmans förkunnelse stadfäste min egen frälsningsupplevelse”.

Och högmässan, där hon fick sin upplevelse? Den hölls 1922, på trettondagen. Idag alltså, för 99 år sedan. En av mina mer givande googlingar, får jag väl tillstå.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s