Därför gillar jag fantasy

När det gäller böcker har jag en förkärlek till den inom finlitterära kretsar ofta så föraktade fantasy-genren. Inte så att det är det enda jag läser, långt därifrån, men den har en särskild plats i mitt hjärta.

Kanske beror det på att det framförallt var min barndoms fantastiska fantasyberättelser som guidade mig in i litteraturens värld. Eric Linclaters Det blåser på månen och Djuphavspirater, Michael Endes Jimmy Knapp-böcker, hans tidsprofetiska Momo eller fantastiska mästerverk Den oändliga historien, hade en förmåga att fängsla och skapa förundran, samtidigt som de kunde belysa komplicerade frågor med nya ljuskällor. Narnia-serien, som jag läste igenom minst sju gånger innan jag nått vuxen ålder, och som gjorde mer för att nära mitt spirande intresse för teologi och filosofi än ack så många söndagspredikningar. Lloyd Alexanders Tolkien-inspirerade Prydainserie, som levererar bitar av livsvisdom på varje sida och liksom sin litterära förebild tar sig an ett brett urval av livets, etikens och teologins stora och svåra frågor – från vänskap, ondska, kärlek och mod till förlåtelse, nåd och offer.

Bildresultat för fantasy art

Den karismatiska evangelikala grenen av kristenheten, inom vilken jag själv är uppvuxen, har i min erfarenhet ofta haft problem med att förhålla sig till fantasygenren. Eftersom man själv är djupt medveten om en andlig verklighet, brister ibland förmågan att ta sig förbi en berättelses ytstruktur och att uppskatta fantasins bidrag till utveckling och fördjupning.

Fantasy som genre använder det mystiska och oförklarbara som grepp för att skapa spänning, oförutsägbarhet och att vrida verkligheten ur led. Det öppnar möjligheter att ge vardagliga teman en ny gestaltning, och att ta sig an stora och svåra frågor från nya vinklar. Detta summeras kanske bäst av ett klassiskt citat som ibland tillskrivs den kristne författaren C.K. Chesterton:

Fairy tales are more than true: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.

Den moderna fantasyförfattaren Lev Grossman formulerar det som att fantasy handlar om att lyfta ut allt som finns på insidan av människan och ge det en yttre gestalt, så att vi sedan kan ta itu med det.

Som vuxen har jag fortsatt att läsa fantasy, om än inte med samma aptit som tidigare – de flesta fantasyböcker skrivs väl alltjämt med barn och ungdomar som målgrupp gissar jag.

Jag är ingen nörd, och har väldigt dålig koll på alla serier av skiftande kvalitet som produceras inom high fantasy eller sword and sorcery-kategorierna (medeltida slott och drakar o.dyl.). Mina favoritkategorier är de subgenrer som brukar kallas urban fantasy och magical realism. De har gemensamt att de på olika sätt och i olika utsträckning blandar fantasy med vardagsrealism, även om jag inte är litteraturvetare och inte har full koll på distinktionerna.

Några av mina favoritböcker/-serier inom fantasy för vuxna som jag läst de senaste åren (utan inbördes ordning):

  • Lev Grossman, Magicians-trilogin. En vuxen, postmodern kommentar till hela fantasygenren, med Harry Potter och Narnia som övertydliga fonder. Ska ni läsa, så läs hela serien!
  • Susanna Clarke, Jonathan Strange and Mr Norell. Harry Potter möter Jane Austen. Underbar på alla sätt.
  • Neil Gaiman, American Gods. Det mesta av Gaiman är bra, men den här gillade jag särskilt mycket. Tar sig an relationen mellan tro, verklighet och mytologi.
  • Kazuo Ishiguro, Begravd jätte. Nobelpristagare brukar väl inte trängas i fantasybokhandlar, och den här fantastiska romanen kan säkert kategoriseras på flera sätt. Men det är onekligen en fantasyberättelse, och ett typexempel på hur genren kan användas för att utforska djupare teman (här: myternas och det kollektiva minnets betydelse).
  • Patrick Rothfuss, The Name of the Wind. En klassisk “high fantasy”-berättelse. Men väldigt välskriven och spännande.

Vilka är era bästa fantasyböcker, gärna för vuxna? Kommentera!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s