När man får jobbiga frågor

Mot senare delen av sitt liv (början av 400-talet) får Hieronymus, känd teolog, bibelutläggare och stridbar försvarare av ortodoxin, ett brev från en typisk uppkomling. En självsäker liten biskop från ett avlägset land har mage att komma med synpunkter på hans exegetik och bibelöversättningar. Hieronymus svar, passande en satirist som honom, är bitande sarkastiskt:

For it does not become me, who have spent my life from youth until now sharing the arduous labors of pious brethren, in a monastery tucked away in the depths of the countryside, to presume to write anything against a bishop /…/ So huge a stretch of land and water lies between us, that the sound even of your voice, sir, can hardly reach me.

En dissning av rang. Och man kan förstå honom. Det är jobbigt att hela tiden hålla på att förklara sig; alla pastorer och teologer känner igen detta. Personer som kommer fram efter gudstjänster och ska ge sin egna alternativa syn på predikoämnet, eller hobbyteologerna som skriver mail och bloggkommentarer med konstiga utsagor som det är omöjligt att nysta upp och än mer att bemöta.

Dräpande svar ligger ofta nära på tungan. Till och med kyrkohistoriens helgon kunde inte alltid hålla igen.

Men en pastors och lärares uppgift är ju att finnas till just för de som har frågor, och även om det inte alltid är lätt att sätta sig in i hur någon tänker måste vår utgångspunkt vara att alltid ta människor på allvar. Man vet aldrig vem det är man hjälper, eller vad det kommer leda till. Det gällde även Hieronymus, som så småningom med all sannolikhet kom att ångra sitt avfärdande svar.

Den irriterande biskopens namn? Augustinus, från Hippo.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När man får jobbiga frågor

  1. Rebella undrar skriver:

    Och var kan man läsa om denna dissning? (för att nu ställa jobbiga frågor)

  2. David Nyström skriver:

    Jerome, Letters 112.18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s