Kristendom och politik

Debatten runt främlingsfientlighet i (fri)kyrkan handlar i grunden inte om partipolitik. Politiska sakfrågor är ofta komplexa. Det finns alltid olika aspekter att ta hänsyn till och intressen att väga mot varandra. Beslut som tydligt verkar positivt på en front kan genom mer svåridentifierade processer verka negativt på en annan. Kristna personer står att finna i alla större svenska politiska partier och det går att finna resonans för kristna värderingar i alla dominerande politiska traditioner. Det är viktigt att få detta sagt.

En del menar att Kyrkan därför inte bör syssla med politik. Jag håller inte med. Kristendomen gör anspråk på att ha något att säga om människan, världen, samhället och sakernas tillstånd och är därmed per definition politisk. Det finns ingen opolitisk kristendom. Och även om det oftast inte bara finns en möjlig ”kristen” linje i politiska sakfrågor, finns det moraliska grundslag att förhålla sig till. Här blir kristendomen en metafilosofi, som för den troende står över alla politiska ideologier. Ett tänk runt världen, människan och Gud som formar vår inställning till livet och tillvaron själv. En berättelse kan man säga, ett etiskt sine qua non, som både är rotat i och manar den troendes samvete.

Vari består då dessa grundslag? Jo, det fina är att Jesus själv sammanfattade det för oss:

[Jesus] svarade honom: ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv. På dessa båda bud vilar hela lagen och profeterna.” (Matt 22:37-40)

Två meningar som enligt Jesus sammanfattar Gudsuppenbarelsen i världen. Gud och din nästa.

Häri ligger den urkristna identiteten. K som i Kristus. En kyrka som förlorar kärleken till sin Herre upphör att vara kyrka. En kristendom som inte slår vakt om kärleken till sina medmänniskor, och framförallt de som är svaga och i behov av hjälp, upphör att vara kristen. Det är vad debatten handlar om.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s