Grabbgänget

Det blev en snabblunch idag. Jag sitter på hamburgehaket och Grabbgänget slår sig ner precis bredvid mig. Min första tanke är ”stön”. Jag vet, men så är det.

4-5 killar, 12-15 år gamla. En bild av det nya Sverige. Någon har tydlig invandrarbakgrund, en annan är rödhårig, en tredje lite knubbig. Blandad färg och form.  Jag äter ensam och tittar lite förstulet i mobilen. De börjar prata. Trevligt, lågmält, små skratt. Ingen jargong, inga råa skämt, inget skitsnack om varandra, lärare eller föräldrar. De pratar om vad de gjort under dagen, om saker de tycker om. Jag blir lite intresserad.

En kille i min ålder kommer och ska sätta sig vid bordet bredvid. Han snubblar till och spiller ut sin dricka över hela bänken. Några av killarna reser sig direkt, går fram och hjälper till. Ett par hämtar en massa servetter. Ryggmärgssnabb reaktion. Självklar hjälpsamhet. Och jag skäms lite. Över min första reaktion gentemot dem. Över mina inbyggda reflexer av avståndstagande.

”Sverige håller på att gå sönder”, har jag läst de senaste dagarna. På grund av utanförskap och våld. På grund sociala problem och motsättningar. På grund av invandringen och ökad brottslighet. Människor är rädda, saker har förändrats, och förändring skrämmer.

Men nej, Sverige kommer inte gå sönder. Det står inför stora utmaningar, ja, men det kommer hålla ihop. De här ungdomarna får mig att tro det. De har lärt sig att inte döma varandra efter utseende eller bakgrund. Och genom att respektera varandra vet de även att respektera och värna om dem de inte känner. Det är ungdomar som överkommer de klyftor som samhället skapat och bygger broar – mellan varandra och in i framtiden.

Det är det nya Sverige. Det är ett Sverige jag vill tro på!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s