Återerövra ansiktet

Vad är det i nätskrivandet, den ansiktslösa kommunikationen, som gör att så mycket destruktivt släpps fram inom oss? Även oss kristna? Facebook, twitter, bloggar. Så många hårda ord, så många positioneringar, så mycket polarisering. Så lite dialog, så lite förståelse och kärlek.

Vi bråkar ju inte med varandra när vi träffas i kyrkan. När vi kliver in i tillbedjan eller tar emot brödet och vinet tillsammans. När vi ser varandra, känner varandras närvaro, möter varandra som medmänniskor och medvandrare.

Den ansiktslösa kommunikationen. Vi tar del av och bidrar till den varje dag. Ord på en skärm, tangenter som smattrar. Inga ansikten som ler, inga andetag som lugnar, ingen bekräftande beröring.

Jag tror vi behöver återerövra ansiktet. Starta en motrörelse. Börja träffas. Det händer något när vi tvingas samtala istället för att proklamera. Resonera istället för att skriva av oss i affekt. Se varandra i ögonen istället för att skapa oss mentala karikatyrbilder.

Själv har jag nyligen gått med i en liten kristen bokcirkel. Vi kommer att träffas regelbundet och samtala om böcker vi läst tillsammans. Om tron, om livet. En del av oss är teologer andra inte. Vi skiljer oss åt i ålder, kön, andlig hemvist och teologiska uppfattningar. Vi kommer träffas på riktigt, inte i någon chattgrupp. Känns som bland det mest meningsfulla jag gjort på länge.

Jag tror detta behövs idag – färre debatter, fler möten – så haka på! Ring en vän, ring en ovän. Bjud på fika. Starta samtalsgrupper, bönegrupper, bokcirklar. Bojkotta nätdebatterna. Bokjotta trätgirigheten. Break the trend!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s